www.pidilidi.hu www.pidilidi.hu
0 Az Ön kosara 0 Ft
A cipők megfelelő tisztítása és ápolása

A cipők megfelelő tisztítása és ápolása

Roman Opatřil Kedden 29. 06. 2021 blog

Általánosságban elmondható, hogy a cipőket soha nem szabad mosógépben mosni. Ez károsíthatja a szárat és a talpat. A nedves csizmát csak lassan szabad szárítani, és semmi esetre sem szabad fűtőszálon vagy erős napsütésben szárítani, különben fennáll a veszély, hogy a bőr megkeményedik és törékennyé válik. A talpbetétet ki kell venni, és a csizmát újságpapírral kell megtölteni. Alternatív megoldásként a cipőt cipőfekvőkre is lehet helyezni. Hagyja a cipőt szobahőmérsékleten lassan és egyenletesen megszáradni.

Minden nedves vagy nedves tisztítás után a vízszigetelést egyszer permetezéssel meg kell újítani. 

Vigyázat: a tisztító és/vagy vízszigetelő termékek megváltoztathatják a külső anyagok megjelenését és tapintását. Mielőtt az egész cipőt kezelné, mindenképpen tesztelje a termékek teljesítményét vagy ápolását először egy kis területen. Mindenképpen olvassa el a terméken található használati utasítást.

Sima bőr (néha NAPA)

Sima bőr tisztítása

Ha cipőfényezővel vagy vízálló spray-vel szeretné kezelni a bőrt, akkor először meg kell tisztítania a cipőt. A fűző eltávolítása megkönnyíti a tisztítást, és megakadályozza a szennyeződést. Ami ecsettel vagy puha ruhával nem jön le, az nedves ruhával letörölhető. Az olyan foltok, mint a só-, víz- vagy hófoltok esetében a nedves tisztítás nem kerülhető el. Ehhez a cipőt speciális tisztítóhabokkal vagy samponokkal kell tisztítani a használati utasítás szerint (lehetőleg a cipőfekvés jobb stabilitása érdekében a cipőfekvésnél).

Sima bőr ápolása

A megfelelő tisztítást megfelelő cipőápolásnak kell követnie. A lakkot sima bőrre kell felvinni. Ezután várja meg, amíg a cipőfényező réteg megszárad, és egy különösen puha tisztítókendővel csiszolja le a bőrt. Ehhez puha ecseteket is használhat. A cipő fényezése fényessé teszi és megvédi a cipőt az újabb foltoktól. Kövesse a GORE-TEX termékek speciális ápolási ajánlásait.

Kemény bőr (NUBUK)

A durva (velúr) bőr tisztítása

A bársony és a csiszolt bőrök, például a nubuk, speciális kefékkel és tisztítógumival tisztíthatók a legjobban. Tisztítás előtt mindig törölje át a bőrt cipőkefével. Kemény szennyeződések esetén sampon vagy bőrhab használható. Mindig kíméletes tisztítószereket kell használni. Ha a szarvasbőr kiszáradt, akkor szarvasbőr kefével újra kell érdesíteni, mivel ez fellazítja a szálszerkezetet. A bőrcipőket soha nem szabad gépben mosni.


A durva (velúr) bőr ápolása

A velúrbőr érdes felülete miatt különösen nedvszívó, és különleges ápolást igényel. A kiegészítő vízszigetelés hosszú távú védelmet biztosít a csizmának a nedvességgel szemben. Kérjük, kövesse a megfelelő kezelési termék használati utasítását. A GORE-TEX felszerelésű ruhadarabok esetében lásd alább a speciális ápolási javaslatokat.

A lakkbőr tisztítása és ápolása

A lakkbőrhöz csak egy nedves ruhával és oldószermentes ápolószerekkel elegendő, és az adott terméket először egy kis területen kell kipróbálni. Az ápolószereknek teljesen meg kell száradniuk, mielőtt a cipőt száraz, puha ruhával kifényesítené. A kemény kefe megkarcolhatja a lakkbőrt, vagy komolyabb károkat okozhat, ezért soha nem szabad használni. Ne használjon impregnálást.

Textil anyag

Tisztítsa kefével, a textil típusától és a szennyeződésektől függően nedves felmosással is tisztítható, a zsíros foltokat textilfolteltávolítóval tisztítsa. Textil spray-vel impregnálni.

Szintetikus anyag

A cipő karbantartása nagyon egyszerű. Nedves ruhával vagy könnyű mosószerrel mossuk és szárazra töröljük. A cipőket nem kell bekrémezni. Óvatosan védje a felsőrészt az éles és durva tárgyakkal való közvetlen érintkezéstől. Ne tegye ki 40°C feletti hőmérsékletnek.

GORE-TEX


A bélésbe épített GORE-TEX membrán szél- és vízálló, de vízgőzáteresztő, ezért légáteresztő.

A GORE-TEX konstrukcióval ellátott csizmák esetében fontos, hogy ápolószerekkel ne akadályozzuk a konstrukció működését. Ennek elkerülése érdekében nem ajánlott nagy mennyiségű zsírt vagy olajat tartalmazó termékeket használni, mivel ez akadályozhatja a külső anyag légáteresztő képességét.

A GORE-TEX anyagok nagyon apró pórusokkal rendelkező membránból állnak. Ha egy GORE-TEX-szel ellátott cipő egyszer a mosógépbe kerül, akkor tönkremegy, és a cipő már nem lesz vízálló. A legjobb, ha langyos vízzel és bőrcipőkefével vagy textilcipőszivaccsal tisztítjuk meg a szennyeződéseket.

Az alábbi linken megtalálja az általunk kínált alapvető tisztítószereket és impregnálásokat.

https://www.pidilidi.cz/impregnace-a-pece-o-obuv/





Az alábbiakat ajánljuk:

 

  1. A zárt szabású cipő felhúzásakor mindig használjon cipőkanalat, hogy elkerülje a sarok törését.
  2. Soha ne mosson cipőt gépben.
  3. A cipők nem tartanak a végtelenségig, ezért cserélje a cipőket, és ne használja mindig ugyanazt a cipőt.
  4. Az egyes célokhoz megfelelő cipőt használjon.